ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣΗΜΕΡΑ137
mod_vvisit_counterΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ274
mod_vvisit_counterΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ5915
mod_vvisit_counterΣΥΝΟΛΟ204497

ΕΑΑΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Τροποποιητική Φορολογική Δήλωση με Αναδρομικά Προηγουμένων Ετών από Μισθούς ή Συντάξεις PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Δευτέρα, 16 Μάιος 2016 19:16

alt

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τροποποιητική δήλωση με αναδρομικά προηγουμένων ετών από μισθούς ή συντάξεις

Γενικά

Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1088/17.4.2015, έτσι όπως αυτή τροποποιήθηκε με την απόφαση ΠΟΛ.1132/25.6.2015, αναφορικά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λόγω αναδρομικών μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Με βάση τα ανωτέρω, η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων -λόγω αναδρομικών μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών-, εκπνέει στο τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Δηλαδή, αν για παράδειγμα οι βεβαιώσεις αυτές εκδόθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2015, τότε οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν χωρίς κυρώσεις μέχρι την 31.12.2016.

Οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Συνεπώς, όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών (π.χ. 2014), μπορούν να υποβληθούν εμπρόθεσμα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται σε 2 αντίτυπα στον προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας προσωπικώς από τον φορολογούμενο ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο για αυτό.

Με το Ν.4307/14 εφαρμόστηκαν κατά 50% οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε 2192/14 & 2194/14 και χορηγήθηκαν αναδρομικά στους ε.ε και ε.α Στρατιωτικούς και Σ.Α που αφορούν την χρονική περίοδο από 1-08-2012 έως 31-12-2014. Τα αναδρομικά βάση του Ν4307/14 θα δοθούν σε δόσεις στα έτη 2015, 2016, και 2017 άρα τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος, το 2017 και το 2018.

Παράδειγμα

Έστω ότι για τον φορολογούμενο "Χ" έχουν ανέβει για το φορολογικό έτος 2015 τα ακόλουθα στοιχεία συντάξεων από τους αρμόδιους φορείς.

alt

Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα στο είδος αποδοχών εκτός της σύνταξης και του μερίσματος που αφορούν στο φορολογικό έτος 2015, υπάρχει ακόμη μια γραμμή που αφορά σε αναδρομικά ποσά για το έτος 2014 Για τα ποσό αυτό πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση.

α. Τροποποιητική δήλωση οικονομικού έτους 2014

Με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης που αφορά στα αναδρομικά για το έτος 2014, πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την 31/12/2016, στην οποία θα αναγραφεί μόνο το ανωτέρω ποσό, ο φόρος που αναλογεί, ο φόρος που παρακρατήθηκε και τίποτα παραπάνω. Δηλαδή στο έντυπο Ε1 θα αναγραφεί μόνο αυτό το ποσό και στο σώμα της δήλωσης θα αναγράφεται σε εμφανές σημείο ότι πρόκειται για τροποποιητική δήλωση λόγω αναδρομικών.

alt

Όταν ο αρμόδιος υπάλληλος θα εισάγει τα ανωτέρω ποσά της τροποποιητικής δήλωσης στο σύστημα, στη συνέχεια θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα, όπου θα εμφανίζει εκτός των άλλων το αρχικό, αλλά και το τελικό ποσό φόρου που προέκυψε μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.

Επισήμανση

Εν προκειμένω, για ανωτέρω τροποποιητικές δηλώσεις με αναδρομικά προηγουμένων ετών, το μόνο δικαιολογητικό που πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος είναι μία εκτύπωση από το σύστημα του taxis ή τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα. Βέβαια, ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. έχει πρόσβαση μέσω του συστήματος και βλέπει ποια ποσά έχουν ανέβει στον φορολογούμενο και αφορούν σε αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις.

Διευκρίνιση: Τα ανωτέρω απηχούν τις απόψεις του:

Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά

Πτυχιούχου Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής – φοροτεχνικού

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

ΒΗΜΑΤΑ για την Υποβολή της Τροποποιητικής Δήλωσης.


ΒΗΜΑ 1. Εκτυπώνω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη βεβαίωση συντάξεων

α. https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST

alt

β.

alt

γ.


δ.

alt

ε.

alt

Ενναλακτικά μπορούμε να δούμε από το taxisnet.gr τη βεβαίωση αποδοχών

alt


ΒΗΜΑ 2. Συμπληρώνω το Ε1 με το ποσό των αναδρομικών

α. Εκτυπώνω

alt

β. Συμπληρώνω

alt

Σημείωση. Επειδή οι κατά τόπους ΔΟΥ δεν εφαρμόζουν ενιαία πολιτική για την παραλαβή των τροποποιητικών δηλώσεων συνιστάται οι φορολογούμενοι να φέρουν μαζί τους, αντίγραφο του αρχικού Ε1 καθώς και του εκκαθαριστικού.

ΒΗΜΑ 3. Αντίγραφο του αρχικού Ε1 (Εκτυπώνω) για το 2014, δηλ. δηλώσεις έτους 2015

alt

ΒΗΜΑ 4. Αντίγραφο του αρχικού εκκαθαριστικού (Εκτυπώνω) για το 2014, δηλ. δηλώσεις έτους 2015

alt

ΒΗΜΑ 5. Επιστολή (αίτηση) στην οποία αναφέρει ο φορολογούμενος το λόγο της συμπληρωματικής (Τροποποιητική λόγω αναδρομικών) και ποιους κωδικούς συμπληρώνει. (Συνημμένο word)

Π.χ (Παρακαλώ όπως εκκαθαρίσετε εκ νέου τη ΔΦΕ 2015 σύμφωνα με την τροποποιητική που σας καταθέτω ως προς τους ΚΑ: 303, 313, 315 λόγω αναδρομικών ποσών για το έτος 2014 που συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση αποδοχών του 2016)


Συνημμένα:
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (YPODIGMA AITISIS SE DOY.doc)YPODIGMA AITISIS SE DOY.doc[ΥΠΌΔΕΙΓΜΑ αίτησης σε ΔΟΥ για Τροποποιητική Δήλωση]25 Kb
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 19 Μάιος 2016 20:06
 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΣΧΑ 2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Δευτέρα, 25 Απρίλιος 2016 07:36

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΣΧΑ 2016

1. Τα γραφεία του παραρτήματος θα παραμείνουν κλειστά από τη Μεγάλη Δευτέρα, 25-4-2016 έως και την Κυριακή του Θωμά 08-5-2016.

2. Η λέσχη θα παραμείνει κλειστή από τη Μεγάλη Πέμπτη, 28-4-2016 έως και την τρίτη ημέρα του Πάσχα 03-5-2016.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 25 Απρίλιος 2016 07:37
 
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΣ Ε.Α.Α.Α. 2016 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Δευτέρα, 25 Απρίλιος 2016 07:14

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ Ε.Α.Α.Α. 2016

Ανακοινώνονται από την Ε.Α.Α.Α. τα τελικά αποτελέσματα των αιτήσεων παραθερισμού για το 2016, με τη σειρά κατάταξης βάσει μορίων για κάθε θέρετρο και κάθε περίοδο ( σε Τακτικούς και Αναπληρωματικούς ). Παρακαλούνται όσοι από τους συναδέλφους που έκαναν αίτηση παραθερισμού, διαπιστώσουν κάποιο λάθος να επικοινωνήσουν άμεσα είτε με E–mail: ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) ή με FΑΧ: 2103825393 ή τηλεφωνικώς: 2103802241 (εσωτ. 3) με το Γραφείο Παραθερισμού, για τον απαιτούμενο έλεγχο. Οι Τακτικοί Παραθεριστές έχουν υποχρέωση να επικοινωνήσουν με το Γρ. Παραθερισμού προκειμένου να δηλώσουν αν θα παραθερίσουν (ΝΑΙ) ή ΟΧΙ ( λεπτομέρειες για τους Τακτικούς ακολουθούν παρακάτω ). Σας υπενθυμίζουμε ότι όπως και πέρσι (2015), είτε έχετε βάλει μία (1) επιθυμία είτε και τις δύο (2) επιθυμίες σας σε ένα θέρετρο, έχουμε ένα (1) τελικό αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα που εξάγει τα αποτελέσματα Παραθερισμού 2016, καταχωρεί το επικρατέστερο ένα (1) αποτέλεσμα καλύτερης σειράς  της αίτησης του κάθε Αποστράτου ξεχωριστά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ Α.Μ.Ε.Α.

Σύμφωνα με Φ.400/32/82424/Σ.343 ΦΕΚ 1139/3-6-11: Ως άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) ορίζονται τα άτομα που δε μπορούν να εξασφαλίσουν μόνα τους όλες ή ένα μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής ατομικής και κοινωνικής ζωής, λόγω κάποιας εκ γενετής ή επίκτητης σωματικής, διανοητικής ή ψυχικής βλάβης και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Βάσει της Υπουργικής Απόφασης πρέπει να αναγράφεται στο δικαιολογητικό που προσκομίσατε ότι το παθών άτομο χρήζει βοήθειας ετέρου ή τρίτου προσώπου. Εάν δεν αναγράφεται στο δικαιολογητικό το «χρήζει βοήθειας ετέρου ή τρίτου προσώπου», τότε η αίτηση καταχωρήθηκε ως απλή χωρίς την ένδειξη ΑΜΕΑ (Δηλαδή με μόρια).

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ

Υποχρέωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ είναι να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ με το Γραφείο Παραθερισμού αν θα παραθερίσουν (ΝΑΙ) ή ΟΧΙ το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 5 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου στα ΚΕΔΑ/ΖΟΥΜΠΕΡΙ, ΚΕΔΑ ΣΚΟΤΙΝΑΣ, ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΣΚΟΤΙΝΑΣ, ΚΕΔΑ ΑΚΤΙΟΥ και ΚΕΔΑ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ διαφορετικά θα χρεώνονται ότι παραθέρισαν σε κάθε περίπτωση και θα αφαιρούνται ( – 70 μόρια ) από την παραθεριστική περίοδο 2017.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ το τελευταίο 5μερο πριν την έναρξη της κάθε παραθεριστικής περιόδου θα γίνονται ΔΕΚΤΕΣ ΜΟΝΟ με επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων κωλύματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αφαιρούνται ( -70 μόρια ) όπως προαναφέρθηκε.

Υποχρέωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ είναι να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ με το Γραφείο Παραθερισμού αν θα παραθερίσουν (ΝΑΙ) ή ΟΧΙ το ΑΡΓΟΤΕΡΟ  10 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου στα ΚΕΔΑ/ΡΟΔΟΥ, Α/Απ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ και ΚΕΔΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ διαφορετικά θα χρεώνονται ότι παραθέρισαν σε κάθε περίπτωση και θα αφαιρούνται ( – 70 μόρια ) από την παραθεριστική περίοδο 2017.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ το τελευταίο 10μερο πριν την έναρξη της κάθε παραθεριστικής περιόδου θα γίνονται ΔΕΚΤΕΣ ΜΟΝΟ με επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων κωλύματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αφαιρούνται ( -70 μόρια ) όπως προαναφέρθηκε.

Οι Τακτικοί Παραθεριστές που θα παραθερίσουν (ΝΑΙ) έχουν υποχρέωση να επικοινωνήσουν με το Γρ. Παραθερισμού, διότι το κάθε θέρετρο θέλει κάποιες πληροφορίες από το δικαιούχο παραθερισμού.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΚΕΔΑ ΖΟΥΜΠΕΡΙ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 5 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Αριθμός ατόμων που θα παραθερίσουν, κινητό τηλέφωνο.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΚΕΔΑ ΣΚΟΤΙΝΑΣ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 5 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Αριθμός ατόμων που θα παραθερίσουν, κινητό τηλέφωνο.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΣΚΟΤΙΝΑΣ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 5 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Αριθμός ατόμων που θα παραθερίσουν, κινητό τηλέφωνο.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΚΤΙΟ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 5 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Αριθμός ατόμων που θα παραθερίσουν, κινητό τηλέφωνο.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 5 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Αριθμός ατόμων που θα παραθερίσουν, κινητό τηλέφωνο.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΡΟΔΟ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 10 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Ενημέρωση για το αν θα παραβρεθούν στο θέρετρο ταξιδεύοντας με C-130 ή με ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ (Δηλαδή με δικά τους μέσα)

Αναλυτικά:

-Ονοματεπώνυμα συμπαραθεριστών

-Βαθμός συγγένειας συμπαραθεριστών με τον Απόστρατο Δικαιούχο

-Ηλικίες συμπαραθεριστών, όταν πρόκειται για τέκνα

-Κινητό τηλέφωνο

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 10 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Ενημέρωση για το αν θα παραβρεθούν στο θέρετρο ταξιδεύοντας με C-130 ή με ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ (Δηλαδή με δικά τους μέσα)

Αναλυτικά:

-Ονοματεπώνυμα συμπαραθεριστών

-Βαθμός συγγένειας συμπαραθεριστών με τον Απόστρατο Δικαιούχο

-Ηλικίες συμπαραθεριστών, όταν πρόκειται για τέκνα

-Κινητό τηλέφωνο

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙ:

Ενημέρωση το ΑΡΓΟΤΕΡΟ 10 εργάσιμες ημέρες ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου.

Πληροφορίες: Ενημέρωση για το αν θα παραβρεθούν στο θέρετρο ταξιδεύοντας με C-130 ή με ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ (Δηλαδή με δικά τους μέσα)

Αναλυτικά:

-Ονοματεπώνυμα συμπαραθεριστών

-Βαθμός συγγένειας συμπαραθεριστών με τον Απόστρατο Δικαιούχο

-Ηλικίες συμπαραθεριστών, όταν πρόκειται για τέκνα

-Κινητό τηλέφωνο

Το Γρ. Παραθερισμού δεν θα προβεί σε καμία των περιπτώσεων να αναζητήσει Τακτικούς Παραθεριστές για το αν θα παραθερίσουν (ΝΑΙ) ή (ΟΧΙ), όπως και για τις πληροφορίες που θέλουν τα θέρετρα από τους Δικαιούχους Τακτικούς Παραθεριστές. Θα στέλνονται τα FAX στο Γ.Ε.Α. και στα θέρετρα με τον αρ. μητρώου της Ε.Α.Α.Α. (αριθμό ταυτότητας) του δικαιούχου αποστράτου χωρίς πληροφορίες και θα αφαιρούνται  (-70 μόρια).

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΤΗΣΕΙΣ C-130

 • 4 άτομα μαζί με τον δικαιούχο για ΡΟΔΟ, ΤΥΜΠΑΚΙ
 • 3 άτομα μαζί με τον δικαιούχο για ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ

Είναι καθήκον του Γραφείου Παραθερισμού όταν υπάρξουν κενά από ακυρώσεις Τακτικών, να επικοινωνήσει με τους Αναπληρωματικούς αρχίζοντας από τον πρώτο της λίστας Αναπληρωματικών συνεχίζοντας  με τη σειρά κατάταξης τους.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΘΕΡΕΤΡΟ

Πληροφορούμε ότι οι δυνατότητες παραθερισμού αναλόγως με τα δωμάτια σε κάθε θέρετρο έχουν ως ακολούθως:

 • Ενοικιαζόμενα Σκοτίνας: 17 δωμάτια και στις 6 περιόδους.
 • ΚΕΔΑ Σκοτίνας: 20 δωμάτια και στις 12 περιόδους.
 • Ζούμπερι οικήματα: 23 από 1η έως και 10η περίοδο , 19 από 11η έως και 13η περίοδο.

 • Ζούμπερι Motel: 33 από 1η έως και 10η περίοδο , 28 από 11η έως και 13η περίοδο.

 • Ρόδο: 2 από 1η έως και 4η περίοδο , 4 από 5η έως και 15η περίοδο , 2 από 16η έως και 20η περίοδο.

 • Σαντορίνη: 1 σε όλες τις περιόδους.

 • Τυμπάκι: 28 από 1η έως και 4η περίοδο ,27 από 5η έως και 7η περίοδο , 28 την 8η περίοδο.

 • Άκτιο: 3 από 1η έως και 6η περίοδο , 2 από 7η έως και 9η περίοδο , 3 από 10η έως και 13η περίοδο.

 • Χαλκούτσι: Ύστερα από επικοινωνία με τους Υπεύθυνους του ΚΕΔΑ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ έχει γίνει συμπίεση των περιόδων, λόγω λειτουργίας του ΚΕΔΑ από 28/6/2016 εώς και 1/9/2016. Όλοι οι συνάδελφοι που δήλωσαν στην αίτηση τους το ΚΕΔΑ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ είναι Τακτικοί και θα παραθερίσουν. Λόγω της συμπίεσης των περιόδων να επικοινωνήσουν με το Γρ. Παραθερισμού για να ενημερωθούν για τις αλλαγές.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ

ΠΗΓΗ:http://eaaa.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83/

Συνημμένα:
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (paratherismos_2016.pdf)paratherismos_2016.pdf[ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ Ε.Α.Α.Α. 2016]442 Kb
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 25 Απρίλιος 2016 07:19
 
Διήμερη Εκδρομή PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Κυριακή, 17 Απρίλιος 2016 19:57

Η ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της οργανώνει διήμερη εκδρομή με προορισμό:

ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ- ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ – ΣΕΡΡΕΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ - ΔΡΑΜΑ

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14-5-2016 με επιστροφή Κυριακή 15-5-2016.

Το κόστος ανά άτομο είναι 50 € και καλύπτει το λεωφορείο και το ξενοδοχείο με πρωινό.

Παρακαλούμε τους συναδέλφους/ίσσες και ορφανικά μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδρομή να δηλώσουν το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 27/4/16 προκειμένου να προχωρήσουμε στη διαδικασία οργάνωσης της εκδρομής.

Η κράτηση γίνεται κατόπιν προκαταβολής ποσού 25,00 €Â  κατ’ άτομο. Οι δηλώσεις μπορούν να γίνονται καθημερινά Â (10:00-12:30) στα γραφεία του παραρτήματος, τηλεφωνικά (2410 250650) ή με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 17 Απρίλιος 2016 19:57
 
Δημόσια διαβούλευση-Ανοιχτή Επιστολή σε ΥΕΘΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Κυριακή, 10 Απρίλιος 2016 07:13

http://www.opengov.gr/mindefence/?p=5583

Λάρισα 09 Απριλίου 2016

Κων/νος Λιούτας

Σγος ε.α.

Πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΠΡΟΣ : Υπουργό ΥΠΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο.

ΚΟΙΝ: Αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ κ. Δημήτριο Βίτσα

Βουλευτές Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΕΑΑΑ, ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ

ΘΕΜΑ : Διαβούλευση. Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


1. Στις 3-3-2016 είδε το φως της δημοσιότητας πρόταση του κοινοβουλευτικού κόμματος «ΠΟΤΑΜΙ» για τις Ε.Δ, στην οποία διαβάζουμε:

α. «Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά εάν οι ΕΔ χρειάζεται, να παράγουν στελέχη όπως νοσηλευτές, νομικούς, ιατρούς, κλπ και να συντηρούν σχολές όπως η ΣΣΑΣ και η ΣΑΝ, και γι’ αυτό θα θέλαμε τις απόψεις αρμοδίων εκπροσώπων, συλλόγων, φορέων κλπ. Οι ανάγκες αυτές, θα μπορούσαν να καλυφθούν από την αγορά εργασίας και πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα αγκυλώσεις που έχουν να κάνουν με την «ύπαρξη στρατιωτικής νοοτροπίας». Αυτό, θα οδηγήσει επιπλέον και σε μετρήσιμη μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας σε επίπεδο δομών και άμεση μείωση δαπανών που απλά δεν υφίσταται ανάγκη να υπάρχουν. Κάλλιστα οι ιατροί, δικαστικοί, οικονομικοί Αξιωματικοί μπορούν να προέρχονται από τα Πανεπιστήμια, μετά από κατάλληλες φυσικές και ψυχοτεχνικές εξετάσεις και μικρής διάρκειας στρατιωτική εκπαίδευση (τυπικά 8 μηνών, που θα περιλαμβάνει θερινή και χειμερινή εκπαίδευση στο πρότυπο της ΣΣΕ)».

β. Η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε, δικαιολογημένα, θύελλα διαμαρτυριών με ακλόνητα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα ύπαρξης της ΣΣΑΣ.

2. Λίγες μέρες μετά το ίδιο το ΥΠΕΘΑ έδωσε για δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Στο πρώτο κεφάλαιο προβλέπεται η ίδρυση «Σχολής Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Υ.Α.)». Οι ανάδοχοι της νέας σχολής αφήνουν τη φαντασία να δημιουργήσει καθώς με το νέο όνομα δεν διευκρινίζεται ποιας αεροπορίας είναι η Σχολή, του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, ή ακόμα και της Πολιτικής Αεροπορίας; Οι υπαξιωματικοί είναι μόνιμοι, έφεδροι, εθελοντές, ανακαταταγέντες, τι άραγε είναι;

α. Στο αρ. 2 παρ. 2 αναφέρεται συγκεκριμένα. Στη Σ.Υ.Α. λειτουργούν οι ακόλουθες κατευθύνσεις, που θα περιλαμβάνουν τις συναφείς με αυτές ειδικότητες:

(1). Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης.

(2). Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης.

(3). Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης.

β. Με το άρ. 4 παρ. 4 διαλύονται οι σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ. Αναιτιολόγητα με ένα άρθρο διαλύεται η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης ιστορίας 70 ετών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο στόχος προφανής, η διαγραφή του ονόματος των σχολών και η δημιουργία ενός μορφώματος άχρωμου, θολού και άνευρου στα πρότυπα των σχολών ΙΕΚ με περιτύλιγμα τη λέξη «Ανωτέρα» που υφίσταται και σήμερα και στην ουσία δεν έχει κανένα ακαδημαϊκό ή άλλο αντίκρυσμα.

γ. Δεν υπάρχει ούτε μια σειρά στην αιτιολογική έκθεση που να αναφέρεται σε κάποιο επιχείρημα για την κατάργηση των σχολών πέραν των γενικόλογων: «Με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους υπαξιωματικούς της ΠΑ και ταυτόχρονα, η εξοικονόμηση προσωπικού και υλικών και οικονομικών πόρων». Ας μην αναφερθούμε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά κ. Υπουργέ, στο κόστος των δεκάδων στρατοπέδων και μονάδων που λειτουργούν για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με το πραγματικό έργο των Ε.Δ.

δ. Η κλισέ διατύπωση είναι ίδια με την παραπάνω πρόταση κατάργησης της ΣΣΑΣ, δανεισμένη από το κόσμο του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων που δικαιολογούν τις συγχωνεύσεις με επιχειρήματα για οικονομίες κλίμακος, περιορισμό λειτουργικών δαπανών, κ.λ.π. Έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι αυτές οι αρχές δεν έχουν εφαρμογή στις Ε.Δ καθώς ο σκοπός τους δεν είναι η κερδοφορία αλλά η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας με οποιοδήποτε κόστος. Δυστυχώς, εντός των Ε.Δ δεν είναι λίγοι αυτοί που γοητεύονται από τις θεωρίες του marketing και της ελεύθερης αγοράς παραγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του θεσμού και της αποστολής.

3. Η αιτιολογική έκθεση συνεχίζει: «Επιπρόσθετα, μέσω της συγχώνευσης των υφιστάμενων δομών αναμένεται να απελευθερωθούν οικονομικοί πόροι και προσωπικό, και να βελτιωθούν συνολικά οι υλικοτεχνικές δομές στέγασης, σίτισης και εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής».

α. Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά ο ισχυρισμός ότι με την ψήφιση του νέου νόμου και ως δια μαγείας, από μόνη της, η μετακίνηση 60 σπουδαστών της ΣΥΔ από το ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης στο Τατόι και τις εγκαταστάσεις της ΣΤΥΑ θα βελτιώσουν τις απαρχαιωμένες δομές στέγασης της διοίκησης και των διδακτηρίων ενώ θα βελτιωθεί η σίτιση. Εν έτει 2016 ομολογείται απροκάλυπτα ότι πάσχει ακόμα και η  σίτιση των σημερινών σπουδαστών των σχολών υπαξιωματικών.

β. Στο σχέδιο νόμου αρ. 3 παρ 2 αναφέρεται: Έδρα της Σχολής ορίζεται η αεροπορική βάση της Δεκέλειας. Κατόπιν σχετικής απόφασης του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, η εκπαίδευση μιας εκ των κατευθύνσεων ή μέρος της εκπαίδευσης ορισμένων εκ των ειδικοτήτων, δύναται να παρέχεται και σε εγκαταστάσεις άλλης μονάδας ή εκπαιδευτικού κέντρου της ΠΑ.

γ. Ως εκ τούτου με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα κατακερματισμού της νέας σχολής αφού είναι βέβαιο, όπως το προβλέπει και ο νομοθέτης, ότι το πείραμα θα αποτύχει και η ΣΥΔ θα παραμείνει στην ιστορική της έδρα στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1988 η έδρα της ΣΥΔ μεταφέρθηκε για δύο χρόνια στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας. Μόλις δύο χρόνια μετά, το 1990, με απόφαση του ΑΑΣ η σχολή μεταφέρθηκε και πάλι στο Α/Δ Σέδες της Θεσσαλονίκης. Οι σχολές, ΣΤΥΑ και η ΣΙΡ όταν προσκαλεί σπουδαστές, λειτουργούν για δεκαετίες υπό ενιαία διοίκηση χωρίς να θίγεται η αυτοτέλειά τους.

4. Οι σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ δημιουργήθηκαν το 1950, 1954 και 1951 αντίστοιχα. Από το 1992, η εισαγωγή μαθητών στις σχολές Υπαξιωματικών (Ανώτερη Εκπαίδευση) γίνεται μέσω του συστήματος των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

α. Με την εισαγωγή των σπουδαστών στη ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, και ΣΙΡ μέσω του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων το επίπεδο των δοκίμων έχει φτάσει σε τέτοιο αξιοζήλευτο βαθμό που είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης. Οι βάσεις εισαγωγής των σχολών αυτών είναι βάσεις ζηλευτών Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών σχολών. Γνωστό επίσης είναι ότι οι βάσεις των σχολών ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, και ΣΙΡ είναι μεγαλύτερες από τις βάσεις άλλων σχολών αξιωματικών των Ε.Δ. Δυστυχώς ενώ μόλις πρόσφατα έγινε τριετής η φοίτηση των σχολών πριν ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη και ενώ θα ανέμενε κανείς την εφαρμογή και τα αποτελέσματά της με αναβάθμιση των σχολών σε όλα τα επίπεδα οδηγούμαστε σε διάλυση των σχολών.

β. Είναι βέβαιο από τις απόψεις που εκφράζονται δημόσια ότι κάποιοι θέλουν την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των υπαξιωματικών μόνο για χρηστική εκμετάλλευση. Αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και θέλουν τον Έλληνα υπαξιωματικό του 2020 με 19.000 μόρια εισαγωγής να τον αντιμετωπίζουν ως τον υπαξιωματικό του 19ου και του πρώτου ήμισυ του 20ου αιώνα που οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι ή στοιχειώδους εκπαίδευσης.

5. Αν και αρκτικόλεξα η ΣΤΥΑ, η ΣΥΔ και η ΣΙΡ έχουν μετατραπεί σε λέξεις που φέρουν ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο. Η ονομασία των σχολών είναι η συλλογική ταυτότητα των σπουδαστών και των αποφοίτων που τη συνθέτη η ιστορική μνήμη, η αλληλεγγύη, η συναδελφικότητα, τα κοινά βιώματα, κοινές αρχές, αξίες και οράματα. Δεν μπορεί να νοηθεί σύγχρονη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αποστεωμένη και ακρωτηριασμένη τη ραχοκοκαλιά της που έγραψε λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Π.Α φέροντας όλο το βάρος της μετάπτωσης του όπλου από τα ελικοφόρα στα αεριωθούμενα αεροσκάφη και στα  σύγχρονα F-16 Block 52+.

α. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο από το 1974 με δεκάδες ήρωες πεσόντες αεροπόρους, νομικά μόνο εν καιρό ειρήνης. Σαράντα χρόνια τώρα τα στελέχη της Π.Α βρίσκονται σε διαρκή 24ωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι ιπτάμενοι, οι μηχανικοί, το διοικητικό προσωπικό, οι ελεγκτές αεράμυνας, οι οπλουργοί, όλες οι ειδικότητες, ως μια ομάδα, μια σιδερένια γροθιά έχουν υπερασπιστεί με κάθε κόστος και απόλυτη επιτυχία την εθνική κυριαρχία ενώ παράλληλα έχουν προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο στον Ελληνικό λαό. Τι είναι αυτό που προκαλεί την ανάγκη να διαλυθεί αυτή η επιτυχημένη χημική ένωση και τα συστατικά της στοιχεία, με άδηλο και άγνωστο το μέλλον του νέου πειράματος και τα αποτελέσματα που αυτό θα επιφέρει στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα του όπλου;

6. Από τη στιγμή που στην αιτιολογική έκθεση τίθεται θέμα εξοικονόμησης προσωπικού και οικονομικών πόρων γιατί δεν υιοθετείται ανάλογη με του «Ποταμιού» (κατάργηση της ΣΣΑΣ), πρόταση με κατάργηση των σχολών ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ;

α. Οι απόφοιτοι των σχολών υπαξιωματικών θα αντικατασταθούν από καταταγέντες με διαγωνισμό, πτυχιούχους των ΤΕΙ και γιατί να το στερηθούν και με ποιο κριτήριο οι πτυχιούχοι ΑΕΙ; αφού είναι βέβαιο ότι πολλοί θα ενδιαφερθούν για μια προσφερόμενη θέση στην αγορά εργασίας.

β. Έτσι η εξοικονόμηση προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη, η εξοικονόμηση πόρων θα συμβάλλει στον περιορισμό του υπερτροφικού και σπάταλου δημόσιου τομέα όπως πολλοί αρέσκονται να τον αποκαλούν ενώ οι ίδιοι σιτίζονται γενναιόδωρα απ’ αυτόν και θα επιτευχθεί η δήθεν στερούμενη σήμερα ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου των Υπαξιωματικών.

γ. Εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στην αιτιολογική έκθεση τη φρασεολογία μνημονιακών επιταγών που έχουν θέσει ακόμα και τον ποιο σκληρό πυρήνα του κράτους όπως είναι οι Ε.Δ στην κλίνη του Προκρούστη και παραμένουν αρτιμελείς χάρη στις θυσίες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού.

δ. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια επιλογή θα κριθεί στο μέλλον από την ικανότητα του όπλου να ανταποκριθεί, όπως έως σήμερα, στην υψηλή αποστολή που του έχει ανατεθεί από τον Ελληνικό λαό. Βέβαια αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις θα φέρουν ονοματεπώνυμο και ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας του όπιου νέου συστήματος.

7. Σύμφωνα με τον Erikson (1968) η διεργασία της ταυτότητας συντελείται ταυτόχρονα στην καρδιά του ατόμου, αλλά και στην καρδιά της κουλτούρας της κοινότητας στην οποία ανήκει και αυτό γιατί η συγκρότηση, η κατασκευή και η ενσωμάτωση της ταυτότητας δίνει στο υποκείμενο την αίσθηση της συνέχειας και της ενότητας.

α. H αναγνώριση ή μη της ταυτότητας από τους άλλους κατά ένα μέρος την διαμορφώνει, με την έλλειψη αναγνώρισης να συντελεί, συχνά, απειλή για την ύπαρξη του «άλλου». Η συνείδηση του εαυτού και των «άλλων» επιτυγχάνεται μέσα από αναπαραστάσεις, μέσα από μία συνεχή διαδικασία αναζήτησης νοημάτων και μέσα από κοινές εμπειρίες. Είναι συνυφασμένη τόσο με την επίγνωση της παρουσίας του «άλλου», όσο και με το «ανήκειν» στην ευρύτερη συλλογικότητα (Taylor, 1985).

β. Οι απόφοιτοι των σχολών ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ έχουν ιδιαίτερα αυξημένο το αίσθημα του ανήκειν και είναι υπερήφανοι που με την υψηλή τους κατάρτιση, τις ικανότητες και τις δεξιοτεχνίες τους, αποτελούν τον κύριο παράγοντα του υψηλού επιπέδου των σχολών υπαξιωματικών με αναμφισβήτητο το γόητρο και το κύρος όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό. Οι Έλληνες γονείς επενδύουν τεράστια ποσά και δεν φείδονται κόπων για τη μόρφωση και την αριστεία των παιδιών τους. Με συνειδητή επιλογή προτρέπουν τα παιδιά τους να δηλώσουν στο μηχανογραφικό ως πρώτη επιθυμία τις σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ, βέβαιοι ότι η επιλογή τους ανταποκρίνεται πλήρως στις θυσίες και στην υψηλή βαθμολογία που πέτυχαν τα παιδιά τους.

8. Αυτοί που αβασάνιστα ή με μεγάλη ευκολία, όταν πρόκειται πάντα για τους άλλους, υιοθετούν ή επιχειρηματολογούν υπέρ της διάλυσης των σχολών πως θα αντιδρούσαν αν κάποιος διανοούνταν να προτείνει την κατάργηση του ονόματος της σχολής ΙΚΑΡΩΝ ή της σχολής Ευελπίδων και να ονομάσει τη σχολή ΙΚΑΡΩΝ π.χ. σε. Σ.Α.Α (Σχολή Αξιωματικών Αεροπορίας) με κατευθύνσεις Επιχειρησιακού (ιπτάμενοι, ελεγκτές αεράμυνας) και τεχνικού τομέα (μηχανικοί);

Κύριε υπουργέ,

Οι δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι της ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, και ΣΙΡ προσβλέπουν όχι μόνο στο ρεαλισμό αλλά και στην ευαισθησία σας περιμένοντας με αγωνία την απόφαση που θα διατηρεί ή θα αναβαθμίζει πραγματικά το όνομα των σχολών το οποίο αποτελεί την ιδιαίτερη ταυτότητα της διαδρομής τους στην Π.Α. Μην συνδέσετε το όνομά σας με τη διάλυση ιστορικών σχολών για την δήθεν εξοικονόμηση λίγων ευρώ που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ.

Οι απόφοιτοι της ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ δεν θα το συγχωρήσουν ποτέ και σε κανένα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 10 Απρίλιος 2016 07:23
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL