ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣΗΜΕΡΑ236
mod_vvisit_counterΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ1703
mod_vvisit_counterΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ10127
mod_vvisit_counterΣΥΝΟΛΟ437351

Τρισάγιο/Εκδήλωση στη Μνήμη του Υπγου Ευάγγελου Γιάνναρη-Οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Δευτέρα, 06 Νοέμβριος 2017 22:10

alt

alt

alt

Την Κυριακή 05-11-2017 πραγματοποιήθηκε στη Βασιλειάδα Καστοριάς εκδήλωση προς τιμή του πρώτου πεσόντα αξιωματικού του ΒΠΠ, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Δήμο Καστοριάς με τη συνδρομή της ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας που για δεκαετίες έχει το ρόλο του άτυπου συνδιοργανωτή.

Η συμμετοχή, όπως κάθε χρόνο, ήταν πολύ μεγάλη, καθώς 3 λεωφορεία με 140 μέλη παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση ενώ είχε προηγηθεί οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο.

Στις 3 Νοεμβρίου 2 λεωφορεία ξεκίνησαν από την πόλη της Λάρισας με αρχικό προορισμό το στρατιωτικό νεκροταφείο της Κοζάνης όπου βρίσκεται ο τάφος του Ευάγγελου Γιάνναρη. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα υποσμηναγού με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη σε όλους τους παρόντες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του Παραρτήματος, Σγο ε.α. Κων/νο Λιούτα και στη συνέχεια όλοι μαζί ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο. Ο τόπος ταφής παρέμεινε άγνωστος για δεκαετίες και το Παράρτημα Λάρισας θεώρησε χρέος την αναζήτησή του, όπου μετά από έρευνα εντοπίστηκε στην Κοζάνη.

Επόμενος προορισμός η πόλη της Κορυτσάς και τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος». Την ξενάγησή μας στην Κορυτσά είχε αναλάβει ο ομογενής αναπληρωτής διευθυντής του σχολείου, Θεμιστοκλής Μπάμπουλλας. Τους επισκέπτες υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου κ. Ζαφείρης Γεωργιάδης. Το ΔΣ με χρήματα-προσφορά των μελών της Ένωσης παρέδωσε χρήσιμα δώρα για τις ανάγκες του σχολείου. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημη υποδοχή στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία, την εκπαίδευση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους λειτουργία. Ελληνίδες μαθήτριες του σχολείου τραγούδησαν τραγούδια με εθνικό περιεχόμενο με τα συναισθήματα να πλημυρίζουν τις καρδιές των επισκεπτών.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χωριό Μπομποστίτσα όπου υπάρχει Μνημείο των Ηρώων πεσόντων στις επιχειρήσεις του 1940/41. Έγινε κατάθεση στεφάνου από τον αντιπρόεδρο του Παραρτήματος, Σμχο ε.α. Κων/νο Τσιτσώνη και όλοι μαζί ψάλλαμε τον Εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πόλη του Πόγραδετς προκειμένου να διανυκτερεύσουμε. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και το βράδυ ακολούθησε δείπνο με ζωντανή μουσική όπου τα μέλη διασκέδασαν και χόρεψαν στους ρυθμούς παραδοσιακών τραγουδιών.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε τη Μονή του Οσίου Ναούμ που βρίσκεται στα Σκόπια. Χτισμένο τον 10ο αιώνα όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής Αχρίδος, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. Τα κρύα και πεντακάθαρα νερά, οι αγριόπαπιες που απολαμβάνουν το κολύμπι τους, μια καταπράσινη φύση με σπάνια πανίδα, είναι κάποιες από τις εικόνες που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε αυτόν τον μικρό παράδεισο!

Το μεσημέρι επιστροφή στην Κορυτσά για ξενάγηση στην πόλη. Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Είδαμε το σπίτι του νομπελίστα ποιητή μας Σεφέρη και περπατήσαμε στο δρόμο που έκανε παρέλαση ο νικηφόρος Ελληνικός Στρατός μετά την κατάληψη της πόλεως το 1940.

Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην πόλη της Καστοριάς όπου και διανυκτερεύσαμε. Την επόμενη το πρωί αναχωρήσαμε για τη Βασιλειάδα. Μετά τη δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών, κατοίκων του χωριού και μαθητών, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο (πλατεία του χωριού) που φέρει το όνομα του ήρωα Υποσμηναγού. Ο Δήμος Καστοριάς το 2017 τοποθέτησε αναθηματική πλάκα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στους ήρωες, Υποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη και Αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό οι:

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής

Ο υιός του τραυματισθέντος κυβερνήτη του Αεροσκάφους κ. Νικόλαος Τζάντας

Ο γραμματέας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Ασμχος ε.α. κ. Κων/νος Αναγνωστάκης.

Τον πανηγυρικό της εκδήλωσης εκφώνησε το μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας/Παραρτήματος Λάρισας, Ασμχος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Παναγιώτου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της ΠΑ, Τξχο Παναγιώτη Καραδημητρίου, τις πολιτικές, στρατιωτικές αρχές, την ΕΑΑΑ, ΕΑΑΑ Παράρτημα Λάρισας, συλλόγους, φορείς και σχολεία της τοπικής κοινότητας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο πνευματικό κέντρο της κοινότητας Βασιλειάδας.

Το ΔΣ της ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δήμο Καστοριάς και ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο, κα. Μαλαματή Αντωνίου και την κα. Ειρήνη Στρέζου για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.

Τον πρόεδρο της τοπικού συμβουλίου, κ. Αθανάσιο Ποτακίδη για την εξαίρετη φιλοξενία.

Το δάσκαλο και ξεναγό μας Θεμιστοκλή Μπάμπουλλα για τη διάθεσή του να μας πει, όσο περισσότερα επέτρεπε ο χρόνος, για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να απαντήσει στις ερωτήσεις και απορίες όλων μας.

Τον πρόεδρο τα ΕΑΑΣ/Κοζάνης κ. Μιχαήλ Καψάλη για την πολύτιμη βοήθειά του και τη φιλοξενία.

Όλους τους ε.α. αξιωματικούς συναδέλφους, και τις συζύγους τους και ιδιαίτερα τα μέλη της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας που για άλλη μια φορά τίμησαν μαζικά με την παρουσία τους την μνήμη του πρώτου πεσόντα αξιωματικού του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη.

altaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 07 Νοέμβριος 2017 09:29