ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣΗΜΕΡΑ25
mod_vvisit_counterΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ25
mod_vvisit_counterΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ4538
mod_vvisit_counterΣΥΝΟΛΟ281313

Επιστολή ε.α. Φορέων της ΠΑ σε ΥΕΘΑ για τη Διάλυση των Σχολών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017 08:05

ΑΠΟ: ε.α. φορείς της Π.Α------------------------------------Αρ. Πρωτ. 17/2017

ως οι υπογράφοντες-----------------------------------------Λάρισα, 11 Απρ 2017


ΠΡΟΣ: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Πάνο Καμμένο

KOIN.: - Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Βίτσα.

- Αρχηγό ΓΕΑ Απτχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

- Βουλευτές Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

- Τομέα Άμυνας Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

- ΕΑΑΑ Παραρτήματα Πατρών, Μεσσηνίας, Χανίων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας

- ΣΑΣ

- ΣΑΙΡ

ΘΕΜΑ: Διάλυση των Σχολών Υπαξιωματικών της Π.Α (ΣΤΥΑ-ΣΥΔ-ΣΙΡ)

ΣΧΕΤ : Ν. 4407/27-7-2016


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το νόμο 4407/27-7-2016 διαλύθηκαν οι σχολές Υπαξιωματικών της ΠΑ και ιδρύθηκε μια νέα σχολή με το όνομα «ΣΜΥΑ».

Οι σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950, λίγο μετά το τέλος του Β’ ΠΠ και του εμφύλιου σπαραγμού που ακολούθησε. Σ’ αυτά τα 65 χρόνια γέμισαν με λαμπρές σελίδες την ιστορία της Π.Α και συνέβαλαν καθοριστικά στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας της πατρίδας μας.

Από το 1992, η εισαγωγή μαθητών στις σχολές Υπαξιωματικών (Ανώτερη Εκπαίδευση) γίνεται μέσω του συστήματος των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Οι βάσεις εισαγωγής των σχολών υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι βάσεις ζηλευτών Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών σχολών. Όπως προκύπτει από τις βαθμολογίες των εισακτέων στις Σχολές των ΕΔ για το 2016 για τη ΣΥΔ ο βαθμός εισαγωγής του τελευταίου είναι 17596 και για τη ΣΤΥΑ 16345.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκάστοτε στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας η αναβάθμιση αυτών των σχολών ήταν αναγκαία προκειμένου το πολύ υψηλό επίπεδο των σπουδαστών να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο ποιοτικό έργο της ΠΑ το οποίο αποτελεί διαχρονικά τον πολλαπλασιαστή ισχύος έναντι της ποσοτικής υπεροχής των αντιπάλων.

Δυστυχώς οι κατά καιρούς διακηρύξεις όχι μόνο παρέμειναν γράμμα κενού περιεχομένου αλλά βρίσκονταν και σε πλήρη δυσαρμονία με τις αποφάσεις που συστηματικά υποβάθμιζαν το κύρος και την αξία των σχολών.

Ο επίλογος γράφτηκε με το νόμο 4407/27-7-2016 και τη διάλυση των σχολών καθώς δεν έγινε αποδεκτό ούτε καν το αίτημα να αναγράφεται σε κάθε κατεύθυνση το όνομα των ιστορικών σχολών (ΣΤΥΑ-ΣΥΔ-ΣΙΡ) όπως γίνεται με το τμήμα μηχανικών της σχολής Ικάρων (ΣΜΑ).

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου παιδείας για την εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συμπεριληφθούν και οι τρεις (3) κατευθύνσεις της «ΣΜΥΑ», ώστε οι υποψήφιοι σε αυτή να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον σε μια (1) κατεύθυνση της Σχολής. Η «ΣΜΥΑ» και για τις τρεις (3) κατευθύνσεις θα συμπεριληφθεί στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) σύμφωνα με την αριθμ. Φ.253/6396/Α5/13-1-2017 (ΦΕΚ 151- τ.Β΄-25-1-2017) Υπουργική Απόφαση .

Για το Τμήμα Μηχανικών της (ΣΙ) Σχολή Ικάρων στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας αναγράφεται: «ΚΩΔ. 826 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ)». Δηλαδή ενώ δεν πρόκειται για διαφορετική σχολή αλλά τμήμα της Σχολής Ικάρων αναφέρεται, σωστά, το ιστορικό όνομα της σχολής σε παρένθεση, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά κύρους και αίγλης του τμήματος ως συνέχεια της ΣΜΑ. Οι υποψήφιοι του τμήματος μηχανικών της Σχολής Ικάρων έχουν στη συνείδησή τους ότι επιλέγουν τη ΣΜΑ και οι απόφοιτοι των σχολών αυτών αυτοαναφέρονται ως απόφοιτοι της ΣΜΑ.

Στην αιτιολογική έκθεση υποστηρίχθηκε ότι «μέσω της συγχώνευσης των υφιστάμενων δομών αναμένεται να απελευθερωθούν οικονομικοί πόροι και προσωπικό, και να βελτιωθούν συνολικά οι υλικοτεχνικές δομές στέγασης, σίτισης και εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής».

Το παραπάνω επιχείρημα προφανώς εννοεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί από τη συγχώνευση των δομών της ΣΤΥΑ και τη ΣΥΔ. Όπως είναι γνωστό ο στόχος αυτός δοκιμάστηκε και στο παρελθόν και απέτυχε καθώς η ΣΥΔ μετά από σύντομη συστέγαση με τη ΣΤΥΑ στο Τατόι μεταφέρθηκε και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Στο αρ. 3 παρ 2 του ν.4407 αναφέρεται: «Έδρα της Σχολής ορίζεται η αεροπορική βάση της Δεκέλειας. Κατόπιν σχετικής απόφασης του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, η εκπαίδευση μιας εκ των κατευθύνσεων ή μέρος της εκπαίδευσης ορισμένων εκ των ειδικοτήτων, δύναται να παρέχεται και σε εγκαταστάσεις άλλης μονάδας ή εκπαιδευτικού κέντρου της ΠΑ». Ως εκ τούτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης, πρώην ΣΥΔ, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε λόγος για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Κύριε Υπουργέ από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι εισηγητές της διάλυσης των σχολών Υπαξιωματικών της ΠΑ δεν έλαβαν υπόψη βασικές παραμέτρους όπως το κύρος και η αίγλη του ονόματος των σχολών, την ιστορική τους συνεισφορά στη σύγχρονη ΠΑ όπως αυτή αναγνωρίστηκε επανειλημμένα από ιστορικούς ηγέτες του όπλου, την προηγούμενη αποτυχία του εγχειρήματος συγχώνευσης των σχολών καθώς και την καθολική αντίθεση των 25000 και πλέον αποφοίτων των σχολών αυτών ο οποίοι διακατέχονται από απογοήτευση και πικρία για την εξαφάνιση από το χάρτη της ΠΑ των αγαπημένων τους σχολών που τους έδωσαν τα εφόδια και τις γνώσεις να δημιουργήσουν από κοινού με τους αποφοίτους των σχολών Αξκων μια από τις καλύτερες Πολεμικές Αεροπορίες του κόσμου.

Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τους λόγους που ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας που διακατέχεται από ένα ιδιαίτερο ζήλο για τις ΕΔ υιοθέτησε την πρόταση για τη διάλυση των σχολών Υπαξιωματικών, προοπτική που είχαν απορρίψει όλοι οι προκάτοχοί του.

Είναι γεγονός ότι σε εποχές γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα από το 2010, επιχειρήματα όπως η απελευθέρωση οικονομικών πόρων και προσωπικού δεν μπορούν να αφήσουν κανένα αδιάφορο και θέλουμε να πιστεύουμε κ. Υπουργέ ότι ήταν αυτό το επιχείρημα που σας έπεισε να αποδεχτείτε τη διάλυση των σχολών.

κ. Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι η διάλυση των σχολών υπαξιωματικών της ΠΑ μακροπρόθεσμα θα βλάψει το αξιόμαχο του όπλου που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΕΔ και προασπίζει καθημερινά την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία. Όταν παρέλθει η κρίση το όνομα της νέας σχολής δεν θα είναι το ίδιο ελκυστικό για να προσελκύει νέους με τόσο υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων με δεδομένο ότι στο αεροπορικό όπλο είναι συμπυκνωμένη η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια οι μελλοντικοί μηχανικοί της ΠΑ να είναι υποδεέστεροι των προκατόχων τους.

Κάνουμε έκκληση να επανεξετάσετε το θέμα της ονομασίας της νέας σχολής καθώς και την αναφορά των ιστορικών σχολών ανά κατεύθυνση.

Χωρίς να θίγεται στο ελάχιστο ο σκοπός της ίδρυσης της νέας σχολής προτείνουμε την αλλαγή του ονόματος από ΣΜΥΑ σε ΣΤΕΙ.ΠΑ (Στρατιωτικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πολεμικής Αεροπορίας ή ΣΤΑ (Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας) όπου θα αναφέρονται ανά κατεύθυνση, στα πρότυπα της ΣΜΑ, τα ιστορικά ονόματα των σχολών σε παρένθεση.

κ. Υπουργέ,

Ευελπιστούμε ότι με την ευαισθησία που σας διακρίνει θα δεχτείτε να επανεξετάσετε ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά μια κοινότητα 100.000 και πλέον ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών) που είναι υπερήφανη για τις σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ και τα εφόδια που τους έδωσαν για να υπηρετήσουν με αγάπη και αφοσίωση την Πολεμική Αεροπορία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες

Αντιπτέραρχος ε.α. Σπυρίδων Καββούρης

Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ)


Αντιπτέραρχος ε.α. Αντώνιος Καμπιανάκης

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Χανίων


Σμχος ε.α. Εμμανουήλ Φρουδάκης

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Ηρακλείου.


Σμχος ε.α. Παναγιώτης Θεοχάρης

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Κομοτηνής


Σμχος ε.α. Ιωάννης Σαμπαζιώτης

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Μεσσηνίας


Σμχος ε.α. Αθανάσιος Κεραμιδόγλου

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Πρεβέζης


Ασμχος ε.α. Αθανάσιος Δανιηλίδης

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Θεσσαλονίκης


Ασμχος ε.α. Βασίλειος Χρόνης

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Πατρών


Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας


Σμχος ε.α. Δημήτριος Φαλτάιτς

πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)


Ασμχος ε.α. Ιωάννης Κρανιάς

Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΑΙΡ)


Οι υπογράφοντες εξουσιοδοτούν τον πρόεδρο της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας, Σγο ε.α. Κων/νο Λιούτα όπως υπογράψει το παρόν και το αποστείλει σχετικά.

Για τους υπογράφοντες

Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

Πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017 08:20